Podczas projektowania kuchni przede wszystkim należy wziąć pod uwagę funkcjonalność pomieszczenia. Ze szczególną uwagą należy urządzać kuchnie otwarte, które z jednej strony zapewniają duże możliwości aranżacyjne, z drugiej strony wymagają odpowiedniego podejścia zarówno pod względem ergonomii, jak i estetyki.
Kuchnie otwarte stanowią istotną część przestrzeni dziennej, która obejmuje również jadalnię oraz salon. W mieszkaniach tego rodzaju strefa robocza (kuchenna), łączy się ze strefą jadalnianą oraz wypoczynkową. Takie rozplanowanie przestrzeni może być bardzo korzystne dla domowników, którzy mają więcej okazji do przebywania ze sobą. Osoby przygotowujące posiłek nie są odizolowane od członków rodziny przebywających w salonie, bez większego problemu można też zorganizować wspólne gotowanie w gronie przyjaciół. Trzeba jednak pamiętać, że również przestronne kuchnie otwarte mają pewne ograniczenia i wymagają odpowiedniego rozplanowania przestrzeni.
Przede wszystkim należy bardzo rozważnie podzielić przestrzeń otwartą na trzy najważniejsze strefy — gotowania, jedzenia oraz wypoczynku. Dobrze jest zadbać o to, aby wizualnie stanowiły spójną całość. Warto zastosować motyw wspólny, które będzie je łączył, dzięki temu zachowamy stylistyczną spójność tych pomieszczeń.
W części kuchennej będą znajdować się solidne meble kuchenne oraz różnorodny sprzęt AGD, a także wiele akcesoriów. Ich ustawienie należy rozplanować w taki sposób, aby praca przy przygotowywaniu posiłków była najwygodniejsza. Warto też zadbać o to, aby przestrzeń kuchenną zorganizować w taki sposób, by gotujące osoby nie były ustawione plecami do domowników przebywających w części wypoczynkowej. Dzięki temu bez konieczności ciągłego odwracania się będą mogli uczestniczyć w życiu towarzyskim czy rodzinnym. Co więcej, meble pomiędzy kuchnią a jadalnią powinny być umieszczone w taki sposób, aby przenoszenie posiłków i naczyń na stół było jak najbardziej komfortowe.